Modern Headquarters Station in Albuquerque

Modern Headquarters Station in Albuquerque

ON NOVEMBER 26, 1956, the Albuquerque, N. M., Fire Department occupied their new completely air-conditioned headquarters fire station, constructed of cement block, brick and steel. Floors in all living quarters are covered with flexible tile. The kitchen has ceramic tile and all apparatus floors are finished in troweled concrete. All lighting in the building is diffused fluorescent in ceiling fixtures and skydomes provide additional daylight in all of the interior rooms.

The first floor contains the apparatus room with space for two pumpers, an aerial and the chief’s car abreast. Other vehicles may be accommodated behind these units. In addition, there is a completely equipped cafeteria-style kitchen and dining room; hose tower; store room; fire alarm center and battery room; and office space for the chief, assistant chiefs and the Fire Prevention Bureau.

Elevated watch desk

The watch desk is located in the control room at the rear of the apparatus floor and is elevated about 10 feet. The man on duty has a clear view of the entire room and doors at all times. The two apparatus doors may be electrically operated from the control room or manually from the floor. The two-section vertical lift doors are constructed of metal with glass panels and can be fully opened in about 14 seconds. Alarms are announced by means of a Vocalarm system and by standard gongs. An intercommunication system is provided throughout the entire building.

The repair shop is separated from the apparatus room by a 16-foot roll-up steel door. A similar door is at the rear of the shop to provide entry of apparatus from a wade alley. The shop area is large enough to hold a tractor-trailer aerial with excellent work space on all sides. Two hydraulic lifts are provided and a power ventilating system permits engine gases to be exhausted to the open air. A parking area for the firemen’s cars adjoins the shop in the rear of the administration offices.

The second floor provides dormitory space, two officers bedrooms and wash rooms. An exercise deck is constructed on the roof space over the cafeteria and is reached by a doorway from the stair hall. The front of the dormitory is a solid expanse of glass. Sliding poles are located in each comer of the large room.

The new headquarters is one of eleven fire stations in the city. Its total cost including land, building, parking areas and furnishings was $390,000.

Architect W. E. Burk, Jr. designed the modem structure and the general contractor was the Sproul Construction Co., both of Albuquerque.

The Editors appreciate the cooperation of Theodore A. Rosenwald of Albuquerque who supplied the photos and information on the Albuquerque fire station.

Albuquerque’s new air-conditioned headquarters

No posts to display