New Headquarters for Meriden

New Headquarters for Meriden

Constructed at a cost of approximately $150,000, the new, modern streamlined Fire Headquarters at Meriden, Conn., located at 61 Pratt Street, was opened recently with ceremonies attended by Fire Department, city officials and 500 residents of that Connecticut city.

The new headquarters, a two story brick building, covering an area of 90,620 square feet long. The apparatus floor is 48 feet wide, 78 feet deep and 13 feet, four inches in height. From the tile on the apparatus floor to the ceiling, the walls are of buff brick. Battery charging reels are hung from the ceiling.

The stairway walls are built of glass block and tile. Kitchen and bathroom walls are also of tile and the recreation room walls are built of walnut veneer. The ceilings are of acoustic tile and the furniture in the recreation room and kitchen is made of chrome.

From the ropes that allow the front doors of the apparatus floor to be opened with little more than a flick of the wrist, to the fire alarm room, located in the rear in a one-story building, the station is considered by Fire Chief Leonard A. Petrucelli to be “a combination of the best features of the best fire stations in New England.” It was largely through the efforts of Chief Petrucelli that the City of Meriden voted funds to erect the new quarters, which is built on the site of the old Headquarters erected more than 56 years ago.

Located in the front of the building is the “watch” room to which all calls are transmitted and dispatched. Also on the apparatus floor are public lavatories, lockers for the firemen’s rubber goods, a hose storage room with electric dryer and a boiler room equipped with a 280gallon hot water tank.

On the second floor is located a large reception room, Chief Petrucelli’s office, three officers’ rooms, and the firemen’s dormitory.

A modern kitchen, with an electric range, a refrigerator, Geneva-type cabinets and a recreation room with seats of sponge rubber, card tables, make the headquarters a suitable substitute for home.

The new station was erected by P. Francini and Company, of Derby, and the plans were drawn by Architect William H. McKay of Meriden.

No posts to display